Drożdżówki z jeżynami i kremem pistacjowym
Składniki (na 16 drożdżówek):
– 500 g mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 30 g świeżych drożdży
– 100 g cukru
– 150 g masła
– 4 żółtka
– 16 g cukru waniliowego
kruszonka:
– 100 g mąki
– 50 g zimnego masła
– 50 g cukru
dodatkowo:
– 1 jajko
– jeżyny
- Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy delikatnie, tak aby było letnie, dodajemy do niego drożdże i mieszamy do połączenia składników, po czym odstawiamy na 10 minut. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy umieszczamy w misce, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i mieszamy całość rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy mikserem (końcówka: haki) do połączenia składników. Na końcu dodajemy wystudzone masło i miksujemy jeszcze przez ok. 7-8 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę – powinno podwoić swoją objętość.
- Składniki na kruszonkę energicznie zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy krótko, po czym odrywamy z niego niewielkie kawałki. Z kawałków formujemy bułeczki, do środka każdej wkładamy jeżynę (moje były mega duże więc dałam po 1) i odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy je następnie rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut (boki ciasta powinny się zezłocić).
Krem pistacjowy:
– 185 ml śmietanki
– 80 g białej czekolady
– 1,5 łyżeczki pasty pistacjowej
– 125 g mascarpone
- Czekoladę i pastę rozpuszczamy w śmietance, umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc. Na drugi dzień ubijamy z mascarpone. Wystudzone drożdżówki nadziewamy obficie kremem – ja używam do tego rękawa zakończonego tylką 1M.
