Drożdżówki z jeżynami i kremem pistacjowym

        Składniki (na 16 drożdżówek):

        – 500 g mąki pszennej
        – 250 ml mleka
        – 30 g świeżych drożdży
        – 100 g cukru
        – 150 g masła
        – 4 żółtka
        – 16 g cukru waniliowego

        kruszonka:

        – 100 g mąki
        – 50 g zimnego masła
        – 50 g cukru

        dodatkowo:
        – 1 jajko
        – jeżyny

    • Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy delikatnie, tak aby było letnie, dodajemy do niego drożdże i mieszamy do połączenia składników, po czym odstawiamy na 10 minut. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy umieszczamy w misce, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i mieszamy całość rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy mikserem (końcówka: haki) do połączenia składników. Na końcu dodajemy wystudzone masło i miksujemy jeszcze przez ok. 7-8 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę – powinno podwoić swoją objętość.
    • Składniki na kruszonkę energicznie zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny.
    • Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy krótko, po czym odrywamy z niego niewielkie kawałki. Z kawałków formujemy bułeczki, do środka każdej wkładamy jeżynę (moje były mega duże więc dałam po 1) i odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy je następnie rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut (boki ciasta powinny się zezłocić).

        Krem pistacjowy:
        – 185 ml śmietanki
        – 80 g białej czekolady
        – 1,5 łyżeczki pasty pistacjowej
        – 125 g mascarpone

    • Czekoladę i pastę rozpuszczamy w śmietance, umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc. Na drugi dzień ubijamy z mascarpone. Wystudzone drożdżówki nadziewamy obficie kremem – ja używam do tego rękawa zakończonego tylką 1M.
drożdżówki

Wpisz czego chcesz poszukać

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Dołącz do listy oczekujących Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Podaj poniżej swój poprawny adres e-mail.