Beza Pavlova

Beza Pavlova

Chrupiąca skórka, piankowy środek i lekki krem śmietankowy, a do tego oczywiście ulubione owoce 🙂 Czy nie brzmi to jak deser idealny? 🙂

IMG 20220112 145610 02 1200x0 1

Składniki na bezę:

  • 4 białka (rozmiar L)
  • 200 g cukru

Białka ubijamy na sztywno. Gdy będą już porządnie ubite, zaczynamy dodawać cukier: stopniowo, łyżka po łyżce, kolejną dodając dopiero wtedy, gdy poprzednia się rozpuściła. Finalnie powinniśmy uzyskać gęstą, błyszczącą, białą pianę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 17 cm (papier można przykleić do blaszki za pomocą odrobiny piany bezowej – dzięki temu łatwiej nam będzie uformować Pavlovą). Na okrąg wykładamy pianę bezową. Możemy zostawić nieregularny kształt, ale ja zawsze wyciągam boki lekko do góry łyżką 🙂 Bezę suszymy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy jeszcze 110 minut 🙂 Studzimy w uchylonym piekarniku.

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (lub mniej – w zależności od tego jak słodkie kremy lubicie 🙂 warto też pamiętać o tym że beza sama w sobie jest bardzo słodka)

Śmietankę, mascarpone oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania sztywnego kremu. Krem wykładamy na bezę. Na kremie układamy ulubione owoce 🙂

Smacznego!

PS. Jeśli potrzebujecie większą bezę można zwiększyć ilość białek i cukru: na jedno białko L przypada 50 g cukru. Wówczas trzeba też wydłużyć czas suszenia.

PS2. Przy Pavlovej ważne jest wyczucie piekarnika 🙂 Jeśli środek za bardzo się wysuszy i nie uzyskacie efektu pianki, warto zmniejszyć temperaturę o 5-10 stopni. Jeśli z kolei pianka nie wyjdzie stabilna, należy zwiększyć trochę temperaturę i wydłużyć czas suszenia 🙂

IMG 20220112 133921 01 1200x0 1
Share with

Dodaj komentarz

Wpisz czego chcesz poszukać

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Dołącz do listy oczekujących Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Podaj poniżej swój poprawny adres e-mail.