Beza Pavlova
Chrupiąca skórka, piankowy środek i lekki krem śmietankowy, a do tego oczywiście ulubione owoce 🙂 Czy nie brzmi to jak deser idealny? 🙂

Składniki na bezę:
- 4 białka (rozmiar L)
- 200 g cukru
Białka ubijamy na sztywno. Gdy będą już porządnie ubite, zaczynamy dodawać cukier: stopniowo, łyżka po łyżce, kolejną dodając dopiero wtedy, gdy poprzednia się rozpuściła. Finalnie powinniśmy uzyskać gęstą, błyszczącą, białą pianę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 17 cm (papier można przykleić do blaszki za pomocą odrobiny piany bezowej – dzięki temu łatwiej nam będzie uformować Pavlovą). Na okrąg wykładamy pianę bezową. Możemy zostawić nieregularny kształt, ale ja zawsze wyciągam boki lekko do góry łyżką 🙂 Bezę suszymy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy jeszcze 110 minut 🙂 Studzimy w uchylonym piekarniku.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru (lub mniej – w zależności od tego jak słodkie kremy lubicie 🙂 warto też pamiętać o tym że beza sama w sobie jest bardzo słodka)
Śmietankę, mascarpone oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania sztywnego kremu. Krem wykładamy na bezę. Na kremie układamy ulubione owoce 🙂
Smacznego!
PS. Jeśli potrzebujecie większą bezę można zwiększyć ilość białek i cukru: na jedno białko L przypada 50 g cukru. Wówczas trzeba też wydłużyć czas suszenia.
PS2. Przy Pavlovej ważne jest wyczucie piekarnika 🙂 Jeśli środek za bardzo się wysuszy i nie uzyskacie efektu pianki, warto zmniejszyć temperaturę o 5-10 stopni. Jeśli z kolei pianka nie wyjdzie stabilna, należy zwiększyć trochę temperaturę i wydłużyć czas suszenia 🙂
