Sernik nowojorski
Sernik nowojorski jest bardzo delikatny i aksamitny. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Jeśli nie lubicie cytryny, to śmiało skórkę i sok można pominąć. Przepis jest na średnicę 21 cm – 23 cm.

Składniki na spód:
– 150 g oreo
– 45 g roztopionego masła
Wszystko dokładnie blendujemy, wykładamy na tortownicę (lub rant – wtedy dokładnie przyklejamy do boków, żeby ciasto się nie wylało) wyłożoną papierem do pieczenia i studzimy ok. pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
– 1 kg sera (np. President lub Piątnica)
– 220 g cukru
– cukier waniliowy
– 3 łyżki mąki pszennej
– skórka z jednej cytryny
– 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny
– 3 jajka
– 1 żółtko
– 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników (ważne! – nie napowietrzamy masy, bo sernik nie ma być wysoki – jest idealny, gdy nie zmieni w ogóle swojej wysokości). Masę wylewamy na spód oreo i pieczemy w kąpieli wodnej (czyli na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem) przez 10 min w 180 st., a później przez 100 min w 110 st. Po upieczeniu nie wyciągamy go od razu, najpierw uchylamytylko drzwiczki piekarnika, a wyciągamy sernik po ok. 30 min. Gdy się wystudzi wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc.
Składniki na polewę:
– 150 ml kwaśnej śmietany 18%
– łyżka cukru pudru
Mieszamy łyżką i wylewamy na sernik.
Smacznego!
