Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski jest bardzo delikatny i aksamitny. Dosłownie rozpływa się w ustach.

Jeśli nie lubicie cytryny, to śmiało skórkę i sok można pominąć. Przepis jest na średnicę 21 cm – 23 cm.

97421062 662374914323026 1535012476842672128 n

Składniki na spód:

– 150 g oreo

– 45 g roztopionego masła

Wszystko dokładnie blendujemy, wykładamy na tortownicę (lub rant – wtedy dokładnie przyklejamy do boków, żeby ciasto się nie wylało) wyłożoną papierem do pieczenia i studzimy ok. pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

– 1 kg sera (np. President lub Piątnica)

– 220 g cukru

– cukier waniliowy

– 3 łyżki mąki pszennej

– skórka z jednej cytryny

– 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny

– 3 jajka

– 1 żółtko

– 200 ml kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników (ważne! – nie napowietrzamy masy, bo sernik nie ma być wysoki – jest idealny, gdy nie zmieni w ogóle swojej wysokości). Masę wylewamy na spód oreo i pieczemy w kąpieli wodnej (czyli na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem) przez 10 min w 180 st., a później przez 100 min w 110 st. Po upieczeniu nie wyciągamy go od razu, najpierw uchylamytylko drzwiczki piekarnika, a wyciągamy sernik po ok. 30 min. Gdy się wystudzi wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc.

Składniki na polewę:

– 150 ml kwaśnej śmietany 18%

– łyżka cukru pudru

Mieszamy łyżką i wylewamy na sernik.

Smacznego!

91848723 632208627339655 4134165657468010496 n 1

Share with

Dodaj komentarz

Wpisz czego chcesz poszukać

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Dołącz do listy oczekujących Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Podaj poniżej swój poprawny adres e-mail.