Miodownik

Miodownik

Miodownik z domowym budyniem – to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Smakuje trochę jak moje dzieciństwo 🙂

Miodownik można przygotować w klasycznej dużej blaszce 25 cm x 35 cm i podzielić na 3 blaty albo w rancie o średnicy 23 cm i podzielić na 4 bądź 5 blatów. Najlepiej smakuje na trzeci dzień.

70538226 503815233512329 4541554309199822848 n

Składniki na ciasto:

– 4 szklanki mąki

– pół szklanki cukru

– półtorej łyżeczki sody

– 250 g masła 82%

– 3 łyżki miodu

Wszystkie składniki łączymy razem, ugniatamy i dzielimy na 3 (4 lub 5) części. Każdą część rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy w 150 st. ok. 20 min (tak, żeby ciasto się przyrumieniło).

Składniki na masę:

– 2 szklanki mleka

– 1 łyżka czubata mąki pszennej

– 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej

– ¾ szklanki cukru

– 2 cukry waniliowe

– kostka masła 82%

Jedną szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i zagotowujemy.

W drugiej szklance mleka rozrabiamy czubatą łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej. Wlewamy do zagotowanego mleka z cukrem i szybko mieszamy, gotując jeszcze minutę lub dwie na małym ogniu (uważamy, żeby się nie przypaliło).

Zdejmując garnek z ognia i zaraz w ten gorący budyń wkręcamy robotem kostkę masła (powinno mieć temperaturę pokojową). Następnie placki przekładamy gorącym budyniem (jego konstystencja nie przypomina za bardzo budyniu, jest bardziej luźna, ale nie należy się tym przejmować). Chłodzimy kilka godzin w lodówce, aby masa ładnie zastygła.

Smacznego!

Share with

Dodaj komentarz

Wpisz czego chcesz poszukać

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Dołącz do listy oczekujących Poinformujemy Cię, gdy produkt pojawi się w magazynie. Podaj poniżej swój poprawny adres e-mail.